Kostverksamheten för förskola och skola

Tillagning

I Centralskolans kök tillagas lunch till den egna skolan, Lindåsens skola och förskola, Saltängens skola och förskola samt Hasselfors förskola.

I Finnerödja skola tillagas lunch till Finnerödja skola och förskola.

Måltider i skola och förskola
Måltiderna i kommunens skolor och förskolor ska grundlägga goda matvanor som bidra till hälsa och välbefinnande. Studier visar hur goda matvanor, kunskapsinhämtande och prestation hör ihop. Måltiderna ska ge matgästen en ur näringssynpunkt rätt sammansatt kost av god kvalité. Matsedeln ska vara varierad. Maten ska vara god och bestå av lagad huvudrätt, salladsbuffé, bröd, matfett och mjölk/vatten. Matgästen ska ges möjlighet att äta i lugn och ro i en trivsam miljö.

Livsmedel upphandlas i enlighet med svenska lagar och regler för att säkerställa råvaror av hög kvalité. Kökspersonalen har god kompetens och arbetar efter Livsmedelsverkets rekommendationer. Matsäkerheten är hög och grundas på HACCP- principen. Specialkoster tillhandahålls av medicinska skäl och tillagas i enlighet med intyg. Elever ges möjlighet att påverka och ge synpunkter på matkvalitén och måltidsmiljön via matråd på respektive skola. Måltiderna är integrerade och ses som en naturlig del av förskolans/skolans pedagogiska arbete.

Kommunens måltider ska vara hållbara ur socialt, ekonomiskt och ekologiskt perspektiv. I köken arbetar man aktivt för att handla och tillaga mat med minsta möjliga miljöpåverkan samt att minimera matsvinnet. I skolorna serveras från januari 2019 alltid två lunchrätter, varav den ena alltid är vegetarisk. En stor del av de livsmedel som köps in är ekologiska.

Uppdaterad av: Jan-Åke Karlsson 2019-06-05 09.04

Skolrestaurangen

Livsmedelsverkets hemsida >>länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontaktuppgifter:

Skolrestaurangen
695 80 Laxå
Besöksadress: Revirvägen, Laxå

Kostchef
Eva Sjögren
Tfn. 0584-47 31 62

Centralköket:

Tillagningskök Finnerödja skola