Laxå kommun
Laxå kommun

Matsedel

Skolmatens logga

Klicka på loggan ovan för att komma till matsedeln

 

Matsedeln för Laxå kommuns förskolor och skolor kan du nu ladda upp i din mobil. Se instruktionerna här >> Pdf, 965.8 kB, öppnas i nytt fönster.

  

Information från kostverksamheten  
Under förra läsåret arbetade kostverksamheten med att få in synpunkter från elever och personal på matsedeln. Vi informerade också förskolor och skolor om klimatsmart, ekologisk och närodlad mat och vilken påverkan valet av sådana livsmedel har på vår matsedel. Det är i dagsläget en kostnadsfråga då inköp av sådana livsmedel är betydligt dyrare i de flesta fall. Här är det viktigt att den länsgemensamma upphandlingsgruppen ställer högre krav på leverantörerna för att få bättre priser på produkterna.
 
Andelen ekologiska, närproducerade samt klimatsmarta livsmedel ska vara 50 % år 2020.
 
Säsongsanpassade grönsaker inhandlas i större utsträckning, de ekologiska varorna blir hårt bröd, rödbetor, smörgåsgurka, kaffe, skalpotatis, vitkål, broccoli, lingonsylt, mjöl, ost och mjölk. Vi kommer också att laga såser och potatismos från grunden.

Säsongsanpassade grönsaker innebär att vi serverar tomater, gurka, sallad tidig höst och sen vår, under vintern  serverar vi mer vitkål, morötter och broccoli.
Grönsakerna kommer att vara uppdelade mer var för sig.
  
Vi kommer att följa upp förändringarna både ekonomiskt och från verksamheterna.

 Kostverksamheten

Sidansvarig: Ann-Britt Lindahl

Uppdaterad av: Ann-Britt Lindahl