E-böcker och e-ljudböcker

Läsa eller lyssna på surfplatta och mobil

För att läsa på mobil eller surfplatta laddar du ned appen "Biblio". I appen väljer du Sydnärkebiblioteken och loggar in med ditt lånekortsnummer och pinkod. Därefter kan du söka fram böcker. Hjälp och instruktioner finns även i appen under rubriken support.

Lyssna på dator

Om du vill lyssna via en dator så lyssnar du direkt i webbläsaren och du behöver konstant tillgång till internet. Gå till bibliotekskatalogen och logga in med ditt lånekortsnummer och pinkod. Klicka på utökad sökning och välj medietyp e-ljudbok och skriv t.ex. författare, titel eller genre i sökfältet. Klicka på sök. När du har hittat en e-ljudbok som du vill lyssna på så klickar du på titeln och sedan på "Låna". Då ska din webbläsare öppna sig. Du måste ha flash installerat. När du vill fortsätta att lyssna nästa gång så loggar du in i bibliotekskatalogen och klickar på mina lån och sedan på hämta e-lån.

Läsa på dator

Om du vill läsa e-böcker på dator så har du två alternativ.

Alternativ 1
Läs direkt i webbläsaren. Kräver konstant tillgång till internet. Gör så här: Gå till bibliotekskatalogen och logga in med ditt lånekortsnummer och pinkod. Klicka på utökad sökning och välj medietyp e-bok och skriv t.ex. författare, titel eller genre i sökfältet. Klicka på sök. När du har hittat en e-bok som du vill läsa så klickar du på titeln och sedan på Låna: Läs strömmande och sedan Öppna: Läs strömmande. Då ska din webbläsare öppna sig. Du måste ha flash installerat. När du vill fortsätta att lyssna nästa gång så loggar du in i bibliotekskatalogen och klickar på mina lån och sedan på hämta e-lån.

Alternativ 2
Första gången måste du:
1. Skapa ett adobe-id om du inte har redan har ett.
2. Installera Adobe Digital Editions. Länk finns i länklistan.
3. Öppna Adobe Digital Editions och auktorisera datorn genom att ange ditt adobe-id.

Så här lånar du och laddar ned e-böcker till datorn:
Gå till bibliotekskatalogen och logga in med ditt lånekortsnummer och pinkod. Klicka på utökad sökning och välj medietyp e-bok och skriv t.ex. författare, titel eller genre i sökfältet. Klicka på sök. När du har hittat en e-bok som du vill läsa så klickar du på titeln och sedan på Låna: Ladda ner och sedan Öppna: Ladda ner. Välj att öppna i Adobe Digital Editions.

Läsa på läsplatta
Följ stegen för alternativ 2 ovan och använd Adobe Digital Editions för att föra över boken till din läsplatta.

Sidansvarig: Regina Wängdahl

Uppdaterad av: Julia Fantenberg Persson 2020-10-08 15.56