Translate

Translate

Kontakta oss

Kontakta oss

Finska

Finska

Laxå kommun

Integration och arbetsmarknad

Integration & arbetsmarknad arbetar för att hjälpa personer som står långt från arbetsmarknaden att närma sig egen försörjning samt få stöd in i svenska samhället.

I flikarna nedna kan du läsa mer om de olika delarna i vårt arbete.

 

Vårt arbete

Vi strävar efter att fler personer skall komma närmare arbetsmarknaden och/eller påbörja utbildning både både grundläggande- och gymnasienivå. Ungdomar, långtidsarbetlösa och nyanlända är för kommunen prioriterade målgrupper. Vi arbetar efter varje individs förutsättningar och arbetsmarknadens behov. Det gör vi bland annat genom att anordna praktikplatser och subventionerade anställningar vid behov samt erbjuder olika typer av arbetsmarkandsaktiviteter. Vi har ett gott samarbete med olika företag i kommunen samt samverkar med flera aktörer och myndigheter för att erbjuda ett individuellt anpassat stöd.

Våra handledare/coacher arbetar med studie- och arbetsförberedande aktiviteter och är en länk mot både interna som externa arbetsgivare och myndigheter.

Anvisning

Du kan bli anvisad till oss främst genom Arbetsförmedlingen och försörjningsstöd, men du kan även söka stöd hos oss utan hjälp av myndighetskontakt. Vi gör en bedömning av ditt behov av stöd och insats och planerar framåt. Är du inskriven på Arbetsförmedlingen eller någon av aktör där du har en planering, sker alltid en avstämning med den planeringen du har där.


Våra verksamheter

Arbetsmarknadsenhetens verksamheter består av Tvätteriet, Fritidsbanken samt ett servicelag.

Tvätteriet

Tvätteriet är en arbetsmarknadsåtgärd och kommunal verksamhet där personer som har haft svårt att etablera sig på arbetsmarknaden kan få en chans att genom ett meningsfullt arbete skaffa sig mer erfarenhet och kompetens för att söka sig vidare till ett arbete på den öppna arbetsmarknaden.

På tvätteriet tvättas kläder från både hemtjänst och från äldreboenden i kommunen. Även hjälpredskap inom vården så som sängar och lyftredskap tvättas inom verksamheten.

Fritidsbanken

På Fritidsbanken Laxå kan du låna sport- och fritidsutrustning gratis i 14 dagar. Verksamheten bedrivs genom integration-och arbetsmarknadsenheten och är både en service till dig som kommuninvånare men också en plats för att bedriva arbetsmarknadsåtgärder så som praktik och anpassade anställningar.

  1. Uppge ditt namn och mobilnummer.
  2. Uppge vad du vill låna.
  3. När det gäller skor, skridskor, längd/slalompjäxor ange den storlek du vill ha och också hur lång du är/dina barn så att vi kan leta fram rätt längd innan så dina, dina barns stavar och skidors längd kommer passa.
  4. Därefter kommer vi ta kontakt och komma överens med er/respektive kund när sakerna du vill låna kan hämtas i vår butik i Laxå under måndag-fredag.

Vinter: Skridskor, hjälm, klubbor, pulka, bob, längd-/slalomskidor, Snowboard, pjäxor (längd/slalom/snowboard), stavar, olika träningsutrustningar, inomhusskor, ryggsäckar, ligg-/sittunderlag, isborr, ispikar och mycket mera…

Vår, Sommar och höst: Gymnastik-, fotbollsskor, fotboll (benskydd), basketboll, volleyboll, innebandyklubbor, badminton, tennis, squasch, mjuktennis, pingisrack, pingisnät, golfutrustning, kickbikes, skateboard, benskydd, armbågsskydd, handledsskydd, hjälmar, dykargrejor, simgrejor (dynor, ryggtuber, armpuffar), diverse sommarspel (kubb, boccia, strandtennis, brännboll m.m.), ryggsäckar, väskor, tält, ligg-/sittunderlag, sovsäckar, flytvästar, cyklar (barn, herr, dam), cykelhjälmar, fiskegrejor (mete, kastspön, håv, drag), träningsredskap, boxhandskar, cross-skydd, hästhjälmar, ridstövlar och mycket mera…

Har du sport-/fritidsprylar hemma som inte längre används tar vi tacksamt emot dem!

Observera! Dumpa inte utrustning utanför vår butik om den inte är öppen! Hör av dig till oss så kommer vi fram till en lösning. Vi har dock ett kraftigt överskott av skridskor förutom på små barnstorlekar, samt överskott av golfutrustningar och vissa gymgrejor (träningscyklar och så vidare) med mera så det är möjligt att vi tackar nej till dessa på grund av platsbrist.

Kom till Fritidsbanken när vi har öppet eller kontakta oss under våra öppettider eller maila så gör vi upp en tid.

Besöksadress: Järnvägsgatan 7, 695 30 Laxå

Våra öppettider, sommar- och olika lovprogram finner du här!

https://www.fritidsbanken.se/fritidsbank/laxa/ Länk till annan webbplats.

Servicelaget

Servicelaget är en arbetsmarknadsåtgärd där personer som har haft svårt att etablera sig på arbetsmarknaden kan få en chans att genom ett meningsfullt arbete skaffa sig mer erfarenhet och kompetens för att söka sig vidare till ett arbete på den öppna arbetsmarknaden.

Servicelaget arbetar både internt inom kommunen och externt till kommuninvånare genom att erbjuda tjänster till pensionärer och personer med funktionsnedsättning.

Servicelagets tjänster

  • Gräsklippning, trimning och enklare trädgårdsarbete
  • Snöskottning

Servicelaget står för gräsklippare, trimmer och övriga verktyg/hjälpmedel.

Kostnad: 150 kr per timme oavsett hur många personer som kommer ut och utför arbetet.

Faktureras: 1 ggr/månad

(Lägst debiterad tid per tillfälle är 1 timma).

Kostnadsfri service till pensionärer och personer med funktionsnedsättning

För att undvika fallskador i hemmet så kommer vi och hjälper Dig !

Vi hjälper till med enklare saker som:

  • Byte av lampor, gardinbyte, skakning av mattor, lyfta ner något tungt från en hylla/källare.


På Integrationsenheten hjälper vi dig som är ny i Sverige och bosatt i Laxå kommun. Vår Integrationskonsulent ger stöd till dig som är asylsökande, har ett uppehållstillstånd, är nyinflyttad eller bott i kommunen ett längre tag. Som nyinflyttad och utrikesfödd i kommunen ger vi dig ett stöd att komma in samhället genom till exempel hjälp i kontakten med Försäkringskassan, Skatteverket, Migrationsverket, Arbetsförmedlingen, skola och barnomsorg.

Integrationsenheten erbjuder och stödjer dig även till arbetsmarknadsenhetens verksamhet. Kommunen har ett nära samarbete med Arbetsförmedlingen när det gäller dig som nyanländ. Kommunen kartlägger och följer upp dig som är etableringsprocessen och efter för att se om kommunen kan bistå med någon hjälp, exempelvis i form av praktik eller en anpassad anställning så som exempelvis nystartsjobb. .

I oktober 2022 antog kommunstyrelsen den reviderade versionen av "Plan för integration och arbetsmarknad 2023-2026" Pdf.

Verksamhetschef

Jessica Vidberg
tfn: 0584-47 31 15

Strateg

Teresia Wreeby Ljung

tfn: 0584-47 33 80

Samordnare och kontaktperson för Tvätteriet

Åsa Törnkvist

tfn: 0584-47 33 84

Jobbcoach/handledare/samordnare för Fritidsbanken

Bengt Fridstråle

tfn: 072-722 11 99

Integrationskonsulent

Elias Esber

tfn: 073-031 97 64

Servicelagets verksamhet

tfn: 0584-47 33 66

Öppettider

Vardagar kl. 08.00-16.00.

Observera! Just nu har vi endast öppet för besök vid bokade möten. Du bokar ett möte via den kontaktperson på enheten du behöver stöd av.

Sidansvarig: Jessica Vidberg

Uppdaterad av: Jessica Vidberg