Translate

Translate

Kontakta oss

Kontakta oss

Finska

Finska

Laxå kommun

Laxå

Plats för livskvalitet!

Laxå tätort är kommunens centralort och här cirka 3500 personer. I Laxå hittar du det mesta i offentlig och kommersiell service. Vi har två förskolor och två skolor. Regionen driver både vårdcentral och folktandvård. Det finns också ett privat tandvårdsföretag. Allt du behöver av dagligvaror och byggmaterial, systembolag, apotek med mera hittar du i Laxå.

Laxå är ett stationssamhälle med goda pendlingsmöjligheter då tåg på Västra stambanan har tågstopp vid resecentrum. Dessutom börjar Värmlandsbanan i Laxå, eller slutar beroende på hur man ser det. Västtrafiks så kallade Kinnekulletåg har också några stopp i Laxå. Alla som bor i Laxå har gång- och cykelavstånd till tåget. Exempel på restider med tåg (tiderna kan variera något beroende på avgång):

 • Örebro 38 minuter
 • Kumla 25 minuter
 • Hallsberg 16 minuter
 • Skövde 34 minuter
 • Töreboda 19 minuter
 • Mariestad 45 minuter

Laxå som stationssamhälle är grunden i utvecklingen och att så många industriföreta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.g etablerat sig på orten. Läget vid E 20 och länsväg 205 har också stor betydelse för Laxås utveckling. Bland annat är Laxå för många ”utomsocknes” ett välkänt rastställe.

Det mesta som tillverkas inom den avancerade tillverkningsindustrin i Laxå går på export. Mest spektakulärt är den svetsutrustning som tillverkas på ESAB i Laxå och som används för att svetsa bränsletankar till NASAs rymdraketer. Laxå Special Vehikel, Stellana och Talent Plastics är några andra välkända tillverkande företag. Förutom avancerad tillverkningsindustri är det offentlig sektor och verksamheterna vid E 20 som erbjuder många arbetstillfällen. Läget mitt emellan Göteborg och Stockholm kan vara en förklaring till Laxås framgångar.

Är du intresserad av att flytta till laxå kan det vara bra att veta att det finns både lediga tomter och lediga lägenheter i Laxå. Är du utbildad pedagog, undersköterska eller har teknisk utbildning ska det nog också ordna sig med jobb.

Vill du bo i Laxå och jobba i annan kommun och att tågtiderna inte passar tar det inte lång tid med bil:

 • Örebro 35 minuter
 • Kumla 28 minuter
 • Hallsberg 24 minuter
 • Askersund 26 minuter
 • Gullspång 36 minuter
 • Degerfors 29 minuter

Den nöjeslystne kan åka natt-taxi från Örebro på fredag och lördag kväll för ett subventionerat pris.

Välkommen till Laxå – en plats med Livskvalitet!

En grupp engagerade Laxåbor tillsammans med tjänstepersoner från Laxå kommun arbetade tillsammans fram en lokal utvecklingsplan. Alla Laxåbor fick via en enkät möjlighet att komma med idéer och synpunkter samt fick ta del av utkast på en utställning. Efter bearbetning av Laxåbornas inspel lämnades den färdiga utvecklingsplanen över till politikerna för beslut och planen antogs av kommunfullmäktige 2022.

Här kan du ladda hem Laxå utvecklingsplan Pdf, 21.3 MB, öppnas i nytt fönster.

Handlingsplanen är under framtagning.

Skicka ett e-post till utvecklingschef Hans Traav om du har förslag på åtgärder som kan bidra till att Laxå blir ännu trevligare.

Varje år beslutar kommunfullmäktige om en budget för den så kallade ortspengen. Föreningar och sociala företag kan ansökan om bidrag från ortspengen. Tanken är att ortspengen ska gå till ”det där lilla extra”. För att kunna bevilja en ansökan behöver det finns en koppling till ställningstaganden i utvecklingsplanen.

Du ansöker genom att skicka ett e-post till Laxå kommun Har du några frågor är du välkommen att kontakta projektledare Malin Johansson. Om ansökan beviljas ska leverantören av åtgärden fakturera kommunen direkt. Vi ser gärna att leverantören skickar en elektronisk faktura. På fakturan anges referens 3032 och ”Laxåapengen” samt en beskrivning av vad som levererats.

Beviljat 2023

 • ABF, Musikfest på Centrumtorget, 40 000 kr
 • Laxå IF, Ljudanläggning, Ramundervallen, 22 189 kr
 • Laxå IF, Fotbollsmål 9-manna, 40 000 kr
 • Laxå Ridklubb avseende 38 000 kr till ungdomsarrangemang

Sidansvarig: Jessica Vidberg

Uppdaterad av: Anna Eriksson