Translate

Translate

Kontakta oss

Kontakta oss

Finska

Finska

Laxå kommun

Din säkerhet

Med rätt kunskap kan du skydda dig och din familj vid en krissituation. Hemberedskap betyder att man ska förbereda sig och sin bostad för att i en krissituation kunna klara sig själv en tid. Om du exempelvis skulle drabbas av ett längre elavbrott är det bra att redan innan ha skaffat ett reservförråd.

Var förberedd

De flesta av oss har en brandvarnare hemma, och många har även brandsläckare utifall det skulle börja brinna. Men vid en samhällsstörning måste samhällets resurser först gå till de mest utsatta. Därför kommer de allra flesta att behöva klara sig själva en tid. Se därför till att du och dina nära klarar vardagen, även om samhället inte fungerar som ni är vana vid. Det viktigaste är att ha dricksvatten, mat och värme, och att kunna ta emot viktig information.

Din säkerhet.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är en webbplats om risker och säkerhet. Den riktar sig till dig som privatperson. Webbplatsen ger tips på hur du själv kan förebygga olyckor och skador i hem- och fritidsmiljö. Den ger dig också redskap för att kunna agera på rätt sätt när olyckan eller krisen är framme. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. står bakom webbplatsen.

Vill du läsa mer om risker och säkerhet för dig som privatperson kan du gå in på länkarna som finns till höger.

VMA (Viktigt Meddelande till Allmänheten)

VMA står för Viktigt Meddelande till Allmänheten. När ett sådant blir aktuellt ljuder utomhusvarningssystemet. Tyfoner skickar ut en signal för att uppmärksamma allmänheten på att någon inträffat. Signalen är 7 sekunder lång, och upprepas med 14 sekunders mellanrum. När faran är över ljuder en 30-40 sekunder lång signal.

Signalen testas klockan 15.00 den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december varje år.

När signalen ljuder

Gå inomhus. Stäng dörrar, fönster och ventiler. Lyssna på radio P4. Kolla på Text-TV sidan 100 och 599.

Kontaktuppgifter


Postadress:

Laxå kommun
Säkerhet och kris
695 80 Laxå

Besöksadress:
Postgatan 2-4, Laxå
Tfn (växeln): 0584-47 31 00

Säkerhetssamordnare
Charlotte Nilsson
Tfn: 0584-47 31 76
Mobil: 076-135 78 58 

Sidansvarig: Charlotte Nilsson

Uppdaterad av: Jan-Åke Karlsson